Περιγραφή
Πολύ εμφανίσιμο (και παραδόξως, ελαφρύ) γλυκάκι που μοιάζει με φίνο τσουρέκι με γέμιση πραλίνας φουντουκιού.
Τι χρειαζόμαστε:
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3&1/2 φλυτζάνια)
- 180 ml γάλα (3/4 φλυτζανιού)
- 2 αβγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 8 γρ. ξηρή μαγιά (1&1/2 κ.γ.)
- 60 γρ. βούτυρο (3 μεγάλες κουταλιές)
- 90 γρ. ζάχαρη (1/2 φλυτζανιού)
- 1 πρέζα αλάτι
- 8 γρ. baking powder (1&1/2 κ.γ.)
- 1 κάψουλα βανίλια
- 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
- φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς για τη διακόσμηση (ανάλατους)
-
Πώς το κάνουμε:
1) Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, και διαλύουμε την ξηρή μαγιά και την ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα περίπου 2 λεπτά να αφρίσει ελαφρώς. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το αλάτι, την βανίλια, το baking powder, τους κρόκους του αβγού και το βούτυρο (στην αρχή θα γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού λόγω του βούτυρου και μετά πιο ομοιόμορφο στην υφή).Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα της μαγιάς με το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί το μίγμα, και μετά ζυμώνουμε γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε στα χέρια μας μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος προστατευμένο από τα ρεύματα και ελαφρώς ζεστό για περίπου 40 λεπτά, ή όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.2) Εν το μεταξύ ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί ή με άλλο τρόπο την πραλίνα μέχρι να έχει μια ημίρευστη υφή (να μην είναι δηλαδή κρύα ώστε να αλείφεται πιο εύκολα). Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.3) Mε τη βοήθεια πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 4 στρογγυλά και λεπτά φύλλα περίπου ίδια σε μέγεθος. Τα φύλλα μας θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτά. Παίρνουμε ένα στρογγυλό και χαμηλό ταψί (π.χ. για πίτσα), και μετράμε τα φύλλα ώστε να χωράνε σε αυτό.Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.4) Απλώνουμε στο αντικολλητικο χαρτί το 1ο φύλλο, στρώνουμε το 1/3 της πραλίνας, τοποθετούμε από πάνω το 2ο φύλλο, αλείφουμε άλλο 1/3 της πραλίνας, κοκ. Στο τέλος θα έχουμε 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα την πραλίνα απλωμένη σε ένα λεπτό στρώμα.5) Τοποθετούμε στο κέντρο των κύκλων της ζύμης ένα ποτήρι, και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι 16 ακτίνες σε ίσες αποστάσεις, ώστε να χωρίσουμε τον κύκλο σε 16 ίσα κομμάτια.6) Πιάνουμε ανά δύο κομμάτια ζύμης, και τα στρίβουμε μια φορά προς αντίθετη κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε και με τις 8 δυάδες κομματιών ζύμης, ώστε να σχηματιστεί ένα όμορφο αστέρι όπως αυτό της φωτογραφίας.7) Γυρνάμε τις εξωτερικές άκρες των “φύλλων” του αστεριού και τα ενώνουμε στο κέντρο, και στη συνέχεια χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια του αβγού με ελάχιστο νερό και αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του αστεριού.8) Διακοσμούμε τα “φύλλα” με φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στην αρχή μόνο στην κάτω αντίσταση (για 10 λεπτά) και στη συνέχεια και με τις 2 αντιστάσεις (πάνω-κάτω).Λίγα μυστικά ακόμα
Το αστερόψωμο είναι καλύτερο να το αφήσουμε λίγη ώρα να “ξεκουραστεί” πριν το βάλουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο. Η πραλίνα θα πρέπει να αλειφθεί στα φύλλα με προσοχή ώστε να μην τα καταστρέψει καθώς είναι πολύ λεπτά.
Ευχαριστούμε την tahitian για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.